Jumaat, 8 Mei 2009

Projek Ternakan Kambing

Projek menternak kambing telah dimulakan pada bulan March 2009. Langkah pertama dengan membersih kawasan pembinaan kandang kambing yang terletak dibelakang rumah beralamat No23, Batu 11 1/2 Sungai Baharu, Kuala Kurau, Perak.Semua kerja-kerja pembinaan kandang kambing dilakukan sendiri bagi penjimatan kos. Dengan bermodalkan RM3000, kayu-kayu serta atap zink dibeli dikedai kayu yang menjual barangan terpakai (second hand).Buat permulaan kandang kambing dibina dengan keluasan 20 kaki X 20 kaki.

2 ulasan:

 1. Salam tuan,

  Saya try col tapi tuan x pickup. Ok just nasihat saya di bidang penternakan
  1. Kandang tuan perlu senang nak load kambing, maknanya bila lori reverse ada pelantar nak halau kambing ke kandang.
  2. Tuan dah mula menternak, kena terus jual kambing. Kerana nanti lambat nak dapat customer n melembapkan hasil jualan padahal masa tu dah boleh jual, jadi untuk permulaan jual kambing untuk pasaran akikah di kawasan setempat dan lebih baik kalau boleh sembelih dan lapah.
  3. Tuan jangan segan silu naikkan SignBoard dengan ukuran the best 10 x 10. Ini banyak membantu. Strategi lokasi signboard tepi jalan besar.
  4. Yang lain tuan boleh hubungi saya atau datang ke kandang saya ngan wat appointment :)
  TQ

  BalasPadam
 2. Salam tuan, selamat menternak! Saya setuju dengan saranan en.adi tu.
  Dah siap kandang nanti, masukkan kambing utk akikah dulu 5 ekor ke..jangan beli semua kambing untuk bela dan jual baka. Lambat dapat pusing modal. Pahtu naikkan banner bagitau org kampung kita jual kambing utk korban atau akikah.
  Boleh lawati blog www.sunnahfarming.blogspot.com utk berkongsi pengalaman. Tahniah!

  BalasPadam